În data de 14 octombrie 2021, a avut loc workshop-ul cu tema Specii horticole valoroase, aclimatizate la SCDCPN Dăbuleni, organizat de SCDCPN Dăbuleni în câmpul experimental, cu scopul de a promova în rândul fermierierilor și consumatorilor cartoful dulce românesc și unele specii exotice de arbuști fructiferi (curmal chinezesc, kaki, kiwi berry, aronia, etc.).

Au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, profesori universitari, masteranzi și doctoranzi din cadrul USAMV București și Universitatea din Craiova, Facultatea de Horticultură, cercetători și profesori de la unitățile de profil cu care Stațiunea Dăbuleni colaborează (ICDPP București, Liceul Tehnologic Petre Baniță Călărași-Dolj), fermieri, reprezentanți ai primăriilor din zona de influență, ai Direcției Agricole Dolj și nu în ultimul rând reprezentanți ai presei.

Programul workshop-ului a fost structurat în două secțiuni: prima dedicată cartofului dulce obținut la Dăbuleni, iar a doua secțiune a fost rezervată vizitării câmpurilor experimentale și prezentărilor cu caracter tehnico-științific privind colecția de arbuști fructiferi a stațiunii.

Discuțiile privind cultura de cartof dulce au subliniat importanța cercetărilor întreprinse la SCDCPN Dăbuleni pentru aclimatizarea acestei specii la condițiile pedoclimatice ale României. Au fost apreciate pozitiv acțiunile de diseminare și promovare a cartofului dulce românesc în rândul producătorilor particulari.

De asemenea, s-a subliniat importanța obținerii de material săditor sănătos, liber de viroze folosind tehnica de producere in vitro (cu ajutorul partenerilor de la INCDCSZ Brașov) și importanța obținerii de soiuri cu toleranță mare la diferite tipuri de stres, boli și dăunători.

În partea a doua a workshop-ului au fost prezentate perspectivele privind cultura unor specii pomicole cultivate pe solurile nisipoase (curmal chinezesc, kaki, baby kiwi, aronia, etc,), participanții având posibilitatea să deguste direct din plantație fructe exotice obținute la Dăbuleni.

Domnul profesor Florin STĂNICĂ, prorectorul USAMV București a prezentat câteva dintre beneficiile cultivării și consumării acestor specii de arbuști fructiferi, de departe cel mai apreciat fiind ”curmalul oltenesc” (Ziziphus jujuba).

În cadrul workshop-ului a fost realizată și o expoziție cu toate speciile horticole valoroare ale stațiunii, atât în stare proaspătă cât și procesate, evenimentul încheindu-se cu degustarea mult râvnitelor rulade cu cartof dulce, brioselor cu fructe de pădure, tartelor cu curmale, ceaiurilor de aronia, măceșe, salvie și multe alte produse preparate de cercetătorii SCDCPN Dăbuleni.