În data  de 26 august 2022, în câmpul de cercetare al SCDCPN Dăbuleni,  a avut loc masa rotundă „CULTURA ARAHIDELOR PE SOLURILE NISIPOASE – PREZENT ȘI VIITOR”. Responsabilul de proiect, dr.ing. Dima Milica a prezentat cercetătorilor din cadrul SCDCPN Dăbuleni importanța arahidelor în structura de culturi de pe solurile nisipoase, importanța economică și alimentară a arahidelor. Datorită conţinutului ridicat în proteină (20-35%) şi grăsimi (38-56%) al boabelor, acestea cunosc utilizări foarte valoroase şi variate.

Calitatea de leguminoasă conferă arahidelor posibilitatea de a-şi procura o parte din azotul necesar pe cale simbiotică, având un aport substanţial la îmbunătăţirea însuşirilor de fertilitate a solurilor. Cu toate acestea, suprafaţa cultivată cu arahide în România este destul de redusă (sub 2000 hectare).

            Cei prezenți au primit informații despre comportarea în cultura comparativă de orientare și cultura comparativă de concurs a unor linii de arahide obținute prin selecție. Liniile capabile să valorifice eficient condițiile ecopedologice ale zonei solurilor nisipoase vor fi trimise  la ISTIS pentru testare în vederea omologării ca soiuri noi, îmbogățind astfel sortimentul de soiuri existent la SCDCPN Dăbuleni.